1-H El Tetris de la TPEQ

En aquest joc us proposem de fer servir peces del Tetris, cadascuna de les quals conté quatre elements, per recomposar la Taula Periòdica.

tp-tetris-2019

La Taula Periòdica dels Elements Químics té actualment 118 elements, que se solen representar en tres blocs, l’anomenat s, després l’anomentat d, i finalment el P. A sota solen posar-s’hi dues files de 14 elements, el bloc f. L’explicació d’aquests noms correspont a la descripció mecanoquàntica de la densitat electrònica de cada àtom, i a les característiques espectroscòpiques de cada element.

De fet, el bloc f s’hauria d’insertar entre el bloc s (dues primeres columnes) i el bloc d (metalls de transició). Però llavors, la taula és massa llarga per poder-la visualitzar i analitzar bé; a més, els elements del bloc f tenen propietats químiques molt semblants – a part de ser elements poc abundants.

tp-tetris-2019-llarga

Una superfície plana pot ser tesselable si amb una o vàries peces es pot recobrir. Una de la col·lecció de peces més reconeixible és la del Tetris, que de fet correspon al concepte de tetròminos, una extensió dels dòminos (de 2 a 4 quadrats que conformen cada peça). De tetròminos n’hi ha cinc de diferents, que fins i tot tenen nom; dos d’ells encara tenen, en dues dimensions, dos imatges especulars (iguals si es miren a un mirall), cosa que fa que de fet hi hagi 7 tipus de peces diferents.

La Taula Periòdica té, a l’inici de 2019, 118 elements, número que no és divisible per 4 i per tant no es pot tessel·lar amb Tetris. Però fent que l’hidrogen (element 1) i l’heli (element 2) vaig a part, llavors podem separar la taula en 116/4 = 29 peces.

Us proposem que us descarregeu i imprimiu, si pot ser en paper gruixut o cartolina, aquest document en pdf. Hem separat el bloc f, amb 28 elements, perquè fa massa llarga la recomposició de la taula, i a més és el bloc menys interessant de cara a comentar les propietats de les diferents columnes de la taula. Llavors, queden 118-2-28=88 elements, que corresponen a 22 peces del tetris.

tp-tetris-1

En retallar, sisplau noteu que heu d’anar amb compte amb algun lloc que pot semblar ambigu. En color lila, el Nb ha d’estar separat de Mo i de Ta, i el Mo ha d’estar separat de Cr i de Nb. En color verd, Pt i Au (junts) han d’estar separats de Pd i Ag (junts). Finalment, en color blau, As i Sb han d’estar separats. A la foto amb les peces individuals ho veureu clarament.

Naturalment si voleu que les peces durin més o siguin més fàcils de manipular, podeu retallar motllos de fusta i enganxar-hi les peces de cartolina al cim. Porta feina, però pot ser més fàcil de manipular.

tp-tetris-2

Per complicar aquest trencaclosques amb peces del tetris, podeu impirmir-ne dues o tres còpies, i barrejar-les… serà més difícil trobar les peces. Però mireu que l’objectiu principal, que és donar una idea general de la forma de la taula periòdica, no es perdi.

Tingueu en compte també la principal diferència entre la Taula Periòdica dels Elements Químics i les “taules periòdiques” habituals d’altres coses: les propietats a una mateixa columna són molt semblants, i cada element correspon a un número natural, des de l’hidrogen (1) fins a l’Organessó (118). A més les propietats al llarg d’una determinada fila varien d’una forma predible.

 

Advertisement