2-He Un quadrat sorprenent

Aquest joc que us proposem el podeu fer fàcilment a casa, als vostres amics, a la família, a l’escola.

Avui ens limitarem a setze elements de la Taula Periòdica: tindrem en compte el quadrat delimitat pel Bor, per l’Indi, per l’Oxigen i pel Tel·luri. Aquest quadrat aplega varis dels elements més importants per al nostre dia-a-dia: per començar conté el Carboni, element bàsic a les molècules orgàniques que formen el éssers vius. El mateix que Nitrogen i Oxigen. A més a més, l’Oxigen forma part de l’aigua, que juntament amb l’hidrogen ens cal per respirar. L’Alumni és un metall fonamental a la nostra civilització, el Silici als semiconductors, és a dir, als ordinadors (i al vidre, per exemple). El Fòsfor i el Sofre calen també als éssers vius, i els minerals que els contenen són molt apreciats. Per un altre cantó, l’Estany és ben conegut des de temps antics, per exemple per fer un aliatge amb el Coure: el bronze.

Es tracta, doncs, d’un quadrat de 16 elements químics de la Taula Periòdica, molt rellevants per a tots nosaltres. Les passes que caldrà que facis són:

1.-Escull un element del quadrat, el que vulguis. Encercla’l (per exemple, aquí escollim el Ge)

juego0

2.- Posa una creu als elements que té l’element escollit a la seva dreta i a la seva esquerra, i també al cim i a sota seu.

juego1

3.-Escull un dels elements que encara no és ratllat (per exemple, aquí escollim el S)

juego2

4.- Posa una creu a tots els elements que hi ha a la seva dreta, a la seva esquerra, al cim i a sota.

juego3

5.-  Escull un dels elements que encara estan lliures (per exemple, escollim l’In)

juego4

6.- Com has fet abans, posa una creu als elements de la mateixa fila i mateixa columna de l’element escollit.

juego5

7.- Escull un element que encara no estigui ratllat i encercla’l (en aquest cas, escollim l’N)

juego6

8.- Ara suma els nombres atòmics dels elements encerclats i anota el resultat.

9.- Recorda que has escollir cada cop l’element que t’ha semblat. Ves ara a la taula periòdica i comprova quin és l’element químic que té de nombre atòmic el valor de la suma feta al punt anterior.

10.- És el Rutherfordi? Si és així, felicita’ns perquè som uns científics molt bons i uns mags magnífics. Si no és així, repassa les operacions que has anat fent: la ciència ha de ser exacta.

Per cert: el Rutherfordi és un element sintètic, que en una hora i escaig es desintegra a la meitat de la seva massa. El seu nom és un homenatge a Ernest Rutherford, investigador de la radioactivitat i Premi Nobel de Química el 1908.

 

Advertisement