3-Li I tu, quin element ets?

Aquest tercer joc de la col·lecció de 52 jocs amb la Taula Periòdica admet vàries formes: individual, en taller, a la classe, en una fira… Això el fa especialment indicat per engrescar nens, joves i públic en general per incrementar el coneixement dels elements químics i de les característiques de la Taula Periòdica.

La Taula Periòdica actual té 118 elements. És ben curiós que el triple d’aquest número és precisament el número de dies d’un any lunar, és a dir, de 12 mesos lunars (354 dies). Ara bé, l’any solar, que té 11 dies més (365 o 366), conté una mica més de 3 taules periòdiques, i per això en aquest joc es fan servir 122 elements: els 118 actualment descoberts, i 4 més (de nombres atòmics 119 al 122), que algun dia no gaire llunyà probablement seran sintetizats i estudiats.

Aquesta coincidència entre el número de dies d’un any solar i una mica més del triple del número d’elements actuals de la Taula Periòdica és la base d’aquest joc, en associar cada dia de l’any a un element químic. Naturalment, es pot complicar tot acoblant-lo a procediments enginyosos per determinar fàcilment el dia de la setmana corresponent a una data determinada, en aquest cas, a la data de l’aniversari d’una persona, o a la determinació de la fase de la lluna.

El joc “I tu, quin element ets?” (#tpqee) és doncs una divertida associació entre la data de naixement d’una persona i la Taula Periòdica dels Elements. A partir del dia i del mes de naixement (no cal l’any, l’associació és sempre la mateixa), es determina quin element és, perquè en un any de 366 dies hi caben 3 taules periòdiques de 122 elements (el 29 de febrer correspon al Nd, o sigui que aquest metall sortirà de promig un 25% de vegades que els altres elements).

A #tpqee l’associació d’un element amb la data de naixement és una forma divertida de comunicar les característiques d’un determinat element, però també una amable manera d’etiquetar una persona, sense més importància.

Algunes vegades, per exemple a una Fira, es poden fer fotos acompanyades d’un text que descriu l’element químic corresponent a la persona implicada. Aquestes fotos es poden pujar a un servidor públic, o bé enviar-se privadament. En tenim força exemples al web que hem desenvolupat amb les fotos del #tpqee.

Com saber l’element que correspon a algú

El més fàcil és consultar la Taula Periòdica dels Aniversaris on hi ha la Taula Periòdica dels Elements Químics on a cada casella hi ha les tres dates anuals que corresponen a cada element

.

Però també es pot consultar el calendari anual perpetu: quin element correspon a cada dia del mes:

Aquesta taula i aquest calendari amb les equivalències dates-elements es pot tenir impresa (millor, tenir-la plastificada), veure en un pantalla, o bé crear 122 cartes expresses amb la informació sobre l’element i sobre els 3 dies que hi corresponen. En general, el millor és fer servir la Taula Periòdica dels Aniversaris, plastificada en A3 o A4.

Com a tercera opció, es pot demanar o projectar interactivament en la Calculadora del teu element (accessible per mòbil). També es pot demanar a la nova web d’aquest joc. Tal com es diu més amunt, en aquesta mateixa web s’hi pengen les fotos que es van fent a llarg de diferents fires i tallers. És curiós veure com alguns elements ja tenen força fotos, mentre que d’altres encara no en tenen cap.

Ús en una Fira

En una Fira, aquest joc es pot fer penjant una Taula Periòdica normal de forma mural, on cadascú posa la signatura, i si pot ser, nom i e-mail, en un postit, el qual és enganxat en la taula física sobre la casella de l’element corresponent al seu aniversari.  Això amb la intenció d’escriure’ls desprès per fer-los arribar la direcció del web i altres informacions que ens fossin útils per promoure els nostres projectes. Igualment, l’activitat es pot acompanyar d’una llibreta on a cada full hi ha un element, i un parell de frases divertides relacionades amb les seves característiques. Per exemple:

Si ets l’hidrogen:

  • Desbordes energia i caràcter tot i ser l’element més petit i senzill de la taula periòdica.
  • Recorda que ets el número 1!

O si ets el 122:

  • L’equip d’en Marinov diu que t’ha vist jugant amb el tori, però molts no s’ho creuen.
  • Amb aquest nom (unbibi) se’n riuen de tu, però ja el canviaran.

Aquestes frases les pot llegir la persona que hi juga, o bé poden ser dites en veu alta per qui porti el taller. De fet,  preparar (algunes d’)aquestes frases pot ser un recurs pedagògic. La iniciativa #tpqee ja les té preparades, i es pot contactar amb aquest equip per demanar-les.

Després de penjar el postit a la Taula Periòdica, es pot fer una foto de la persona implicada amb la llibreta on hi ha el símbol atòmic i les frases atractives sobre l’element. Nosaltres ho fem sobre un chroma (IPad: app GreenScreen), de tal forma que de fons hi ha una imatge espectacular, per exemple cristalls de colors llampants.

Acabada la Fira, és bonic fer una foto de com ha quedat la Taula Periòdica plena de postits… i veure com la seva distribució no és pas homogènia (si no n’hi ha gaire, és clar)

Ús en una xerrada-taller a una classe

Es pot projectar la Taula Periòdica dels Calendaris a una pantalla grossa, i es pot demanar a tots els assistents que determinin quin és el seu element. Després es pot veure qui és de cada bloc s, p, d, o f. O bé, qui és alcalí, qui és halogen, qui és metall, qui és gas noble, qui és lantànid, etc. Això serveix, evidentment, per fer grups. En tot cas, familiaritza amb la Taula Periòdica, la seva forma, les seves propietats, etc.

Ús en un taller com a activitat no dirigida o d’autoaprenentatge

Es pot demanar que es busqui alguna característica de l’element de cadascú, que es dissenyi una Taula Periòdica del Calendari ben atractiva, que es classifiquin els participants, etc… només la imaginació pot posar límits a l’ús d’aquesta correspondència entre Taula Periòdica i Calendari.

Alguna idea més

Amb temps, es podria dissenyar alguna insígnia (badge) per donar a cada persona en funció de l’element que té associat al seu aniversari.

Aquesta activitat, tal com hem esmentat més amunt, es pot combinar amb les formes algorítmiques de determinació del dia de la setmana de l’aniversari, o de la fase de la lluna d’un dia determinat. La primera és ben fàcil amb el mètode de John Conway del Doomsday. La segona, és fàcil si es dóna primer el codi de l’any.

Difusió

A les xarxes socials, intentem etiquetar l’activitat relacionada amb aquest projecte amb #tpqee.

Nota:

Aquest joc ha estat desenvolupat en el marc d’aquest projecte de Màgia i Ciència, amb la col·laboració especial d’en Josep Duran, a partir d’una idea sortida durant una reunió-brainstorming a l’Espai Creatiu Pakoh d’@udgciencies. Es va estrenar a la Jornada de Portes Obertes de la UdG de 2016. Llicència: CC-BY-SA-NC pels equips dels projectes #magsci FCT-14-9228 i FCT-15-10607.

Advertisement