7-N Taules periòdiques amb policubs

En aquest joc proposem jugar amb la Taula Periòdica des d’un de vista més geomètric: construint-la amb cubs.

Al darrer certamen de Ciencia en Acción a Viladecans hi vam presentar un taller de Capses i Policubs, i de fet una de les tasques que hi vam fer va ser fer la Taula Periòdica amb cubs d’embalatge de 10x10x10 cm.

A les fires i trobades de ciència a vegades s’hi presenten Taules Periòdiques efímeres: a la Festa de la Ciutadella, a Barcelona, hi havia un any una taula periòdica feta amb caixes de fusta. A l’ESOF de Barcelona, un altre any, una amb caixes d’un altre material. I als centres d’ensenyament hi ha actualment una bona col·lecció de taules periòdiques fetes amb capses i caixes de tota mena.

tp-policubs

Per fer doncs una Taula Periòdica que pot ser transportable (i efímera si cal) només cal fer 118 cubs. Fer servir cubs d’embalatge, que tenen els plecs ja ben marcats, permet construir-los ràpidament i que resultin molt sòlids. En el nostre cas, ho fem fet unint els cubs de cada columna principal, i hem decorat cadascuna de les seves 4 cares amb el número atòmic, el símbol atòmic, una foto d’algun estri pràctic que el contingui i sigui identificable, i una quarta imatge, en el nostre cas un codi QR gegant. Fer-ho per columnes permet modificar la TP a voluntat, per exemple traslladar les dues primeres columnes a la dreta, i fer la Taula Periòdica de Janet.

El joc per a un grup-classe

Per a un grup-classe, és fàcil de proposar un joc que consisteixi en fer 118 cubs, en decorar-los artísticament, i en pensar en com unir-los (fins i tot en tetris-tetracubs, com en 1r joc d’aquesta sèrie).  Si la taula periòdica resultat és massa grossa (1,80 m en el cas de cubs 10x10x10, que són 3,20 m si es mostra la taula en versió llarga amb els lantànids i actínids al seu lloc), es poden fer servir cubs més petits: per exemple, fent-ne amb cartes o amb cubs fets d’origami, amb unitats sonobe o d’altres que portin a disposicions multicolor ben atractives.

El joc per a una fira

En un entorn d’una fira, es pot fer una activitat tipus “ajuda’ns a construir una taula periòdica”, on els assistents, que normalment passen per davant de l’stand i s’hi aturen pocs minuts, poden muntar un cub i contribuir a la construcció de la Taula. Si la Fira dura un matí, es pot construir perfectament al llarg de la durada de l’activitat.

Més enllà de la Taula Periòdica

Naturalment quan es tenen els 118 cubs preparats, es poden distribuir d’altres formes, pensar estructures diferents per a la Taula Periòdica, o fer d’altres jocs relacionats amb policubs (en farem més endavant en aquest blog), com el Cub de Rubik o el Cub Soma.

Consideració final

Aquest joc es pot plantejar no pas només com a activitat grupal, sinó com a una construcció per anar fent tranquil·lament. Una persona tota sola la pot fer dins d’un temps raonable.

Advertisement