8-O Ordre i desordre

Per al joc que presentem avui, caldrà fer servir les cartes de símbols químics que ja hem fet servir altres vegades: de l’Hidrogen al Flúor.

La primera cosa que farem serà ordenar les cartes pel seu número atòmic en un piló, tot mostrant els símbols: primer posarem l’hidrogen, sobre ell hi posarem l’Hel·li, després el Liti, etc… i acabarem posant l’Oxigen i el Flúor.

cartas1

A continuació, girem el paquet, perquè es vegi el dors de les cares, i tallem per on volguem. Llavors completem el tall, tot posant un dels dos paquets al cim de l’altre.

Un pas més consisteix en repartir les cartes alternativament a l’esquerra i a la dret: les cartes es reparteixen sense que es vegin quines són, de dors,.

reparto

Llavors es recull un dels dos pilons, i es posa sobre l’altre. Tallem altra vegada i completem el tall.

Tornem a repartir de forma alternada en dos pilons, i tornem a posar-ne un al cim de l’altre. Tallem i completem el tall.

Amb això ja deurem haver desordenat força les cartes, però encara ho farem una mica més: repartirem alternativament en dos pilons, posem un dels dos pilons al cim de l’altre, tallem i completem el tall… Llavor mirem quin símbol químic (element) ha quedat a sota del piló de cartes.

Passarem de sota al cim (de baix a dalt), una a una, tantes cartes com indiqui el número atòmic de l’element que hem vist. Per exemple, s hem vist el Beril·li, pujarem 4 cartes (inclosa la inferior) de sota cap al cim.

4

I ja per acabar, posarem les cartes en fila, d’esquerra a dreta, sempre mostrant el dors i sense que es pugui veure quin símbol químic té cada carta

hilera

Ara noomés ens queda fer una cosa: girar les cartes d’una en una, començant per la de l’esquerra. Éss sorprenent, oi?

 

 

Advertisement