9-F Sopa de símbols

El joc que us presentem aquesta setmana és una “sopa de lletres” força original: no hi ha lletres, sinó que hi ha símbols d’elements químics. El funcionament del joc és el mateix que el d’una sopa de lletres convencional: s’hi poden trobar paraules en horitzontal (de dreta a esquerra o d’esquerra a dreta), en vertical (de dalt a baix o de baix a dalt), o en diagonal (SW a NE, NE a SW, SE a NW o NW a SE).

Fer servir símbols químics en lloc de lletres afegeix un grau més de dificultat a la sopa de lletres: quan un símbol és doble (o sigui, composat per dues lletres), per exemple el Sodi (Na) o el Bismut (Bi), podem llegir-lo com ens sembli bé: Na pot representar tan el parell de lletres NA com el parell AN; de la mateixa forma, Bi pot ser BI o IB.

Per exemple, si volguéssim escriure amb símbols SAU LAN WU qualsevol d’aquestes configuracions (i probablement d’altres) serien vàlides:

SAu LaN WU

AsU AlN WU   (les lletres dels símbols dobles es poden llegir en qualsevol ordre)

Per cert, Sau Lan Wu és una científica especialista en física de partícules que treballa al CERN. Formava part de l’equip que va descobrir el 1974 la partícula  J/psi . També ha fet importants contribucions en el descobriment del gluó, i el 1994 ella i els seus col·laboradors van rebre el premi d’Altes Energies i Física de Partícules, que atorga la Societat Europea de Física. Actualment treballa en la identificació del bosó de Higgs.

En la sopa de lletres que donem a continuació cal identificar, precisament, noms i cognoms de científiques, que a les pistes surten esmentats amb interrogants (n’hi ha un per cada lletre del cognom, no pas per cada símbol químic que es fa servir per escriure’l). Algunes d’aquestes científiques són més conegudes, però el treball de les altres ha estat ocult per al públic en general.

sopaletras

1.- Ida ??????? (1896-1978) va ser una física i química alemanya. Va descobrir, juntament amb el seu marit, els elements 43 i 75. Els van anomentar Masurium i Rhenium (Reni), tot recordant el lloc de naixement de cadascú. La gent de ciència contemporània van demanar que repetíssin els seus experiments, i llavors només van poder confirmar l’existènica del reni (75) el 1931. L’element 43 va resistir, i no va ser aïllat fins al 1937, amb el nom de Tennes per recordar que no es va trobar de forma natural. Va ser nominada al Premi Nobel de Química tres cops, però no el va pas obtenir.

2.- ???? Meitner (1878-1968) va ser una física austríaca que va formar part de l’equip que va trobar la fisió nuclear. Treballava amb Otto Hahn, que va rebre el Premi Nobel de Química el 1944, però ella no va ser mai guardonada amb aquest premi.

3.- ??????? McClintock (1902-1992) va ser una biòloga des Estats Units que va descobrir el procés de transposició del genoma. Els científics de la seva època va dubtar dels resultats que va obtenir, tot rebent-los amb “perplexitat i fins i tot hostilitat”. Així i tot, va obtenir el 1983 el Premi Nobel en Medicina o Fisiologia.

4.- Dian ?????? (1932-1985) va ser una primatòloga i escriptora americana. Des de 1983 fins que va morir, es va dedicar a l’estudi dels grandes simis a l’Àfrica. Va ser una conservacionista reputada, i l’autora del llibre “Gorillas in the midst”. Va ser morta a la seva cabana de Ruanda mentre treballava, entre d’altres assumptes, en l’eliminació de caçadors furtius que contribuien a l’extinció dels goril·les a la muntanya.

5.- ???? Levi-Montalcini (1909-2012) va ser una metgesa italiana especialitzada en neurobiologia. El 1938, per ser jueva, va ser expulsada de la plaça que ocupava a l’Institut d’Anatomia. Va desenvolupar gran part de la seva feina als Estats Units juntament amb Stanley Cohen. El 1986 tots dos van rebre el Premi Nobel en Medicina o Fisiologia. Formalment es va jubilar a la Universitat de Washington el 1977, però de fer va continuar treballant tot fundant diferents instituciones científiques a Europa. Fins i tot el 2001 va ser designada Senadora Vitalícia de la República Italiana.

6.- Vera ????? (1918-2016) va ser una astrònoma dels USA que va treballar en el problema de rotació galàctica i, amb els seus càlculs, va obtenir l’evidència de l’existència de la matèria fosca. Va ser la primera dona astrònoma en observar el firmament des de l’Observatori de Mont Palomar, en un moment on ni tan sols hi havia lavabos per a dones. Es veia com a una persona singular en un món ple d’astrònoms (homes) i va treballar perquè les noies que volguessin estudiar l’univers poguessin aconseguir-ho. No va obtenir pas el Premi Nobel.

7.- Rosalind  ???????? (1920-1958) va ser una química anglesa que va contribuir a determinar l’estructura de l’ADN i de l’ARN. El 1962 van obtenir el Premi Nobel de Fisiologia i Medicina James Watson, Francis Crick y Maurice Wilkins. Ara bé, a aquesta científica (el nom de la qual cal trobar a la sopa de lletres), que havia desenvolupat el seu treball al cantó de Wilkins, no se li va donar aquest important premi. Watson va reconèixer que se’l mereixia.

8.- Rachel ?????? (1907-1964) va ser una biòloga marina americana. Els seus escrits sobre medi ambient van despertar la consciència social sobre aquest tema. El seu llibre Primavera Silenciosa fins i tot va inspirar un moviment social que va culminar amb la creació de l’Agència de Protecció Ambientals dels Estats Units.

9.- ?????? Lederberg (1922-2006) va ser una microbiòloga americana que va descobrir el factor de fertilitat del bacteri Escherichia coli. Va crear el mètode de rèplica en placa per reproduir colònies bacterianes, però el primer signant de l’article on el describia no va pas ser ella (malgrat que va ser idea seva), sinó qui llavors era el seu marit i col·laborador.

10.- ???? Lehmann (1888-1993) va ser una sismòloga danesa que va descobrir la discontinuïtat que separa el nucli extern del nucli intern de la Terra. Era graduada en matemàtiques i precisament el descobriment de la discontinuïtat que porta el seu nom el va fer a partir d’una anàlisi exhaustiva de registres sísmics.

11.- Anne ??????? (1927-2007) va ser una científica britànica que va treballar en la biologia del desenvolupament. És coautora de l’article que descriure el primer desenvolupament i naixement in vitro de raolins, publicat a Nature el 1958. El seu treball va ser cabdal per al desenvolupament de la fecundació in vitro en humans. La seva experiència li va permetre formar part de comitès de bioètica.

12.- Nettie ??????? (1861-1912) va ser una genetista americana que va descobrir els cromosomes sexuals. Malhauradament molts d’autors, en lloc de reconèixer-la com a descobridora, esmenten en canvi a Edmund Wilson, malgrat que aquest científic indica que va ser Nettie la persona que va descobrir els cromosomes que avui representem com a X i Y.

I, ja per als desesperats, aquí teniu les solucions. Però atenció, mireu-les només en cas de desesperació. El que és important és jugar, fer servir els símbols dels elements químics i aprendre coses sobre les dotze científiques que són les protagonistes del joc d’aquesta setmana.

Solucions 1 a 6

Solucions 7 a 12

 

 

 

Advertisement