13-Al El misteri del Poloni desaparegut

Avui us presentem una misteriosa desaparició: la del Poloni. Aquest cop treballarem amb la forma de la Taula Periòdica, més que no pas amb el seu contingut.

Abans de res, partirem de la taula Periòdica estàndard:

curry-1

Però ens quedarem només amb un bloc d’elements, el que es mostra a continuació:

curry-2

Si ens centrem només en aquests elements tenim

curry-3

Ara ens fixem només en la forma geomètrica d’aquest bloc d’elements: esborrem tots els elements, però ens quedem amb el Poloni.

curry-4

Imprimim aquesta graella en paper o cartolina, amb el Poloni com a únic element mostrat, i hi dibuixem quatre formes: dos triangles (1 i 2) i dos formes (3 i 4). El Poloni el retallem i el deixem a banda. Les formes 1, 2, 3 i 4 les retallem també, deixant la forma que tenen en la taula periòdica, com figura a continuació:

curry-5

I ara ve la desaparició misteriosa del Poloni: si s’intercanvien les posicions dels triangles 1 i 2, i la forma 3 es posa al cim de la 4… tot plega ocupa la mateixa superfície original del bloc de la taula periòdica… però ja no hi ha cap forat!!! El Poloni ja no hi cap, el seu lloc ha desaparegut!

curry-6

Es tracta de la Paradoxa de Curry, aquest cop aplicada a la forma de Taula Periòdica i a la desaparició d’un element químic. Informació a la Viquipèdia: Missing square puzzle.

Advertisement