15-P El tren més llarg

No totes les taules periòdiques són en forma rectangular o matricial, com l’habitual. Ni tan sols mostren de forma evident la periodicitat, com l’espiral. N’hi ha alguna de curiosa, com la “Tube Map” de Mark Lorch (@sci_ents) que mostra els elements en forma de mapa de metro, a l’estil de Londres

metro-tp.png

El joc d’aquesta setmana és ben senzill: construir un tren que pugui circular per aquestes línies. Per fer-lo, cal imitar un joc que molta gent coneix: dir una paraula, dir-ne una altra que comenci amb la lletra amb què acaba la primera, dir-ne una altra que comenci amb la lletra que acabi la segona, etc.

Però en aquest cas, ho farem amb símbols: cal començar per un símbol, per exemple “Ag”, i continuar amb algun símbol que comenci per la “g”: Ge, per exemple: Ag-Ge, continuar amb algun que comenci per “e”, com és “Es”… i ja tindríem 3 vagons: Ag-Ge-Es.

Es tracta, doncs, de jugar tots sols o de fer una competició amb algú o en grup, disposant de tots els elements que tenen símbols de dues lletres, i

  • Fer el tren més llarg possible
  • Fer el tren més llarg possible amb només una determinada vocal o vocals
  • Fer el tren més llarg possible que sigui circular, és a dir, que acabi amb la lletra que inicia el primer símbol
  • I d’altres que segur que podeu imaginar.

Quants elements queden sense poder fer servir?

Què passaria si poguéssim invertir l’ordre de les lletres dels símbols? Podriem fer trens més llargs?

Hi ha trens cap-i-cua?

Bifurcacions

Podem introduir una complicació: si es servir un símbol d’una sola lletra, per exemple la “P”, llavors el tren es bifurca (hi ha trens bifurcats?): Np-P-[(Pa,Ac),(Pd,Dy)] on els parèntesis quadrats volen dir que hi ha dues branques: la Pa,Ca i la Pd,Dy (que potser poden ser més llargues).

Quin és l’arbre més gran que podeu formar amb aquesta nova regla de la bifurcació?

I per acabar: la bifurcació podria ser a dretes, però també a esquerres (dues cadenes que es fonen)…

I fins i tot: primer bifucar-se, després fondrès… i tenir una cadena de símbols que temporalment està bifurcada.

Naturalment es poden fer competicions contra-rellotge.

Si a més sou artistes, potser podeu dibuixar un tren i fer-lo circular per les vies de metro que va dibuixar en Mark Lorch.

Escriviu-nos si teniu més idees sobre aquest tema!

 

Advertisement