19-K L’Oca periòdica

Aquesta setmana us proposem jugar al popular Joc de l’Oca, però amb la Taula Periòdica.  Per a això, farem servir la representació de la Taula Periòdica dels Elements Químics en espiral, proposada per Theodor Benfey el 1964.

oca2.jpg

Aquesta Taula Periòdica ens servirà de tauler per jugar d’acord amb les instruccions que us donem a continuació.

Com ja hem dit, aquest joc és una versió del conegut Joc de l’Oca. Però en lloc d’avançar de l’1 al 63, ho farem al revès, retrocedint de l’Og a l’H – o el que és el mateix, de l’element 118 a l’1.

Es juga tirant dos daus (cosa que fa que la jugada més probable sigui fer 7 moviments)

Es comença des de l’exterior de la taula. Si surt un 2, s’arriba al Ts, si surt un 3, al Lv, etc… si surt un 7, al Cn, …

L’objectiu del joc és d’arribar a l’Hidrogen (al centre d ela taula) amb una tirada exacta. Si no és així, es “rebota” com moviments enrere.

Hi ha caselles especials, que tenen l’element encerclat, a la Taula.

Les regles que us proposem són ben simples:

1.- De gas noble a gas noble. Si s’arriba (per una tirada de daus) a un dels gasos nobles (tots són alineats a la mateixa “columna”), s’avançarà fins al gas noble corresponent al període anterior. És a avançarem d’Og a Rn, de Rn a Xe, Xe a Kr, Kr a Ar, Ar a Ne i Ne a He.

He és un gas noble especial: encara que pertany a aquest grup per tenir l’última capa d’eletrons plena, només n’hi té dos, en lloc de tenir-n’hi vuit com la resta de gasos nobles. Per això, si es cau a l’He degut a la puntuació treta amb els daus, es saltarà al gas noble anterior: Ne.

2.- Reacció de fisió. En caure sobre l’U hi haurà una reacció de fisió que portarà el jugador al Bari si s’hi ha arribar per una quantitat parell, i al Kriptó si s’hi ha arribat per una quantitat senar. Una de les reaccions de desintegració de l’Urani 234 porta precisament a aquests dos elements.

3.- Neodimi. És un component d’imants molt potents. Qui caigui sobre aquesta casella s’estarà 3 cops sense llançar els daus.

4.- Metalls preciosos. En caure en una de les caselles Ag, Pd, Au, Pt es pot avançar 7 caselles (es suposo que has pogut comprar aquest benefici amb aquests metalls)

5.- Oligoelements essencials per a la vida. Quan es cau sobre un d’aquests oligoelements: Fe Si Zn Rb Cr Sr Br Sn Mn B Al…. (veure entrada 18-Ar) es permet tornar a tirar.

6.- Ra. La radiació et deixa sense tirar un torn.

7.- Po. Les notícies han dit que un agent secret ha estat enverinat amb poloni. Intercanvies la teva posició amb la del jugador que va immediatament davant teu.

8.- Terres rares. Del La al Lu: en lloc d’avançar una casella per cada punt dels daus, n’avances dos cada vegada que comptes un número del dau.

Esperem els vostres comentaris per millorar aquest joc, que ens sembla interessant per familiaritzar-se amb la Taula Periòdica.

La imatge dle tauler ha estat adaptada d’una existent a Wikimedia Commons: