21-Sc El Joc de les Parelles

La Judit Torrent ens ha preparat un joc que vam estrenar a la Fira Ciència entre Tots de Girona, i que també vam presentar a la #tpfloral, la setmana passada. Es tracta del joc del  Memory, que aquí anomenem El Joc de les Parelles. Continuem així doncs amb la sèrie de jocs per millorar l’agilitat visual i la memòria. De ben segur que aquest joc ja el coneixeu.

El memorama o joc de memòria, popularitzat com a Memory, és un joc de taula que consisteix en emparellar fitxes.

Per a aquest joc les parelles de fitxes seran el nom de l’element químic i el seu símbol. Com que la taula periòdica està estructurada en diferents grups (gasos nobles, alcalins, halògens, metalls de transició, etc.) tindrem varis blocs de fitxes, de tal forma que en funció del nombre de jugadors podrem jugar tant sols amb els elements del grup dels alcalins-terris o, si sou molts, amb els metalls de transició, per exemple.

L’objectiu del joc es intentar memoritzar a on es troben les fitxes que es van destapant, per aconseguir el màxim nombre de parelles.

Instruccions del joc:

Col·loqueu les fitxes cap per avall de forma aleatòria, recomanem formar una estructura geomètrica com ara un quadrat, un rectangle o un cercle.

joc21-1

Comença un jugador destapant dues fitxes, si són iguals les treu del joc i se les guarda. Seguidament se’n torna a girar dues més, si aquestes són diferents les torna a girar cap per avall i passa el torn al següent jugador. Així successivament fins a completar totes les parelles.

joc21-2

Guanyarà el jugador que aconsegueix aparellar més fitxes

En ser un joc força senzill, els noms dels elements són en anglès. El seu disseny el trobareu en el aquest pdf: memory_fitxes_eng

A la Fira Ciència Entre Tots que va tenir lloc el primer dissabte de maig d’enguany, varis joves van tenir l’oportunitat de jugar a aquest joc. Els més petits jugaven només amb un bloc de fitxes, d’altres en feien servir dues; en canvi, els més grans gosaven jugar amb els elements del bloc f (lantànids i actínids).

joc21-3

Complicació del Joc:

Naturalment es pot ajudar a relacionar el símbol amb el nom de l’element, tot proporcionant una Taula Periòdica als jugadors. Però també es pot fer sense donar-los-en.

Es podria, fins i tot, substituir el símbol o el nom de l’element pel seu número atòmic, massa atòmica o altres propietats… o relacionar dues propietats… les possibilitats d’extensió del joc són, òbviament, ben altes.

 

Advertisement