22-Ti Generació de símbols

Els elements químics de la Taula Periòdica (actualment 118) tenen com a mínim tres propietats clares (el “què”):

  • El número atòmic
  • El nom
  • El símbol

Des d’una perspectiva històrica, podria donar-se també l’any de descoberta (quan), persona descobridora (qui), i fins i tot lloc (on) de primera descoberta. També tenen altres característiques que els poden ordenar d’una altra forma.

joc22-simbols.jpg

Una de les curiositats dels elements és que n’hi ha alguns amb una sola lletra, i n’hi ha molts amb dues lletres, encara que òbviament hi ha moltes combinacions de dues lletres que no corresponen a cap símbol. Aquest joc explota precisament algunes propietats dels símbols dels elements que tenen dues lletres. Per a això, quí agafarem dos conjunts de lletres:

  • B, C, G, N i S
  • A, E, D, R

Preparació

Agafarem unes quantes targes blanques, cartes blanques o papers, una dotzena, i hi escriurem les lletres de la primera línia, una en cada tarja, per exemple B C G B N G S S N G B S. En l’ordre que es vulgui, repetint-les, …

Després agafarem una altra dotzena de papers, cartes o targes, i hi escriuren lletres de les de la segona fila, per exemple: A E R E D A D R R E D A

Girarem aquests dos pilons de 12 cartes, targes o papers (d’ara endavant en direm “cartes”) perquè no es vegi què hi hem escrit.

Agafant cartes dels dos pilons de dotze cartes, construïrem un nou piló agafant una carta de cadascun dels dos pilons originals, cosa que permetrà fer un nou piló de 24 cartes. Sempre ho farem alternadament: una carta d’un piló, una carta de l’altre, seguint el mateix ordre fins que no en quedin. Les cartes, sempre han de quedar amb el cantó escrit de caps per avall.

Execució

Llançarem tres daus a l’aire, i sumarem els tres valors que sortiran. Suposem que la suma sigui dotze: agafarem el piló de 24 cartes, i anirem passant tantes cartes com el valor que ha sortit (en aquest cas, el 12) en un altre piló, passant-les d’una en una (invertint l’ordre, és a dir), de dors (sense que es vegin les cares). Això farà que ara tinguem dos pilons nous, segurament amb un número diferent de cartes.

Un cop fet això, es barrejaran UN SOL COP a l’americana (no importa si no se’n sap gaire, com més barrejades quedin, millor!) els dos pilons que s’han format. Les cartes han quedat òbviament ben barrejades. En aquest moment, qualsevol combinació de dues lletres, d’entre les nou que hem dit a dalt, podria sortir: serien 9×8/2 = 36 possibles parelles (símbols de dues lletres). Només algunes parelles corresponen a símbols vàlids, i aquí hi apareix la curiositat, en com generar parells vàlids de lletres que donguin lloc a símbols vàlids.

Generació de símbols

En aquest moment, s’agafen les dues cartes que han quedat a dalt de tot i es giren: es veu que formen un símbol d’element químic vàlid. Se n’agafen dues més… també és vàlid… un tercer… també… Anar-ne generant fins que no se’n puugin fer més. Malgrat que hem barrejat les cartes, i que podien haver sortit elements com “AD” o “EE” o “DR”, tots els elements químics generats són vàlids!

Tingueu en compte que a vegades hi ha més d’una possibilitat: per exemple, si sortís una S i una E, podria formar-se Se (Seleni), però també Es (Einsteini). Cal provar les dues possibilitats que hi ha, és clar. Una altra: G amb A, Ga (Gal·li) però també Ag (Plata).

Per què deu passar?

Per pensar-hi: podríem fer servir altres conjunts de lletres en lloc dels que hem proposat aquí? Alguna suggerència?

 

 

Advertisement