24-Cr Assenyala un metall

Arribem al joc de l’element 24, el Crom (Cr), un metall de transició que es fa servir molt en metal·lúrgia. La indústria electroquímica també ha fet servir aquest metall per fer cromats mitjançant el procés anomenat de galvanització, tant pel estètica com per les seves propietats anticorrosives.

Com a curiositat a Girona, fins fa poc hi havia un petit taller electroquímic al bell mig del Barri Vell on s’hi treballaven peces de metall: Ca l’Ensesa.

El joc d’aquesta setmana es basa en metalls. Pots fer el joc tu mateix pensant un dels metalls que apareixen en la figura que hi ha a continuació (en castellà). Si vols fer el joc en català, fes servir aquests metalls, canviant-ne alguns:

  • Plata =
  • Darmstatio – Darmstatdti
  • Platino – Molibdè
  • Zinc =
  • Wolframio – Mendelevi
  • Estaño – Estany
  • Oro – Bor
  • Mercurio -Manganès

tap_element1

L’has escollit, ja?

Ja el tens? Comença pel Wolframi (“una”), i segueix les línies vermelles en direcció al Darmstadti, comptant les lletres: avança tants d’elements com lletres té el nom de l’element que has pensat. Per exemple, si haguéssis pensant en el Zinc (4 lletres), faries Wolframio-Darmstatio-Oro-Zinc (en castellà) o Mendelevi-Darmstatdti-Bor-Zinc (en català).

Curiosament, independenment de l’element que hagis pensat, sempre hi arribaràs, quan facis aquest recorregut.

¿Mègia? No, ciència.

I, perquè aprenguis alguna cosa més d’aquests elements, aquí et deixem un petit resum de la seva història. Pots trobar informació més detallada, amb les seves propietats químiques i principals usos, prement sobre el nom de cadascun dels elements (en castellà – pots mirar la viquipèdia per a català, anglès i altres idiomes). Aquests enllaços apunten a la revista Anales de Química, de la Real Sociedad Española de Química.

30. Zinc. Hay evidencias de su uso en la prehistoria, pero fue el químico alemán Andreas Marggraf que lo identificó como un nuevo elemento en el año 1746

47. Plata. Es el metal con una mayor conductividad térmica y eléctrica. Métodos para su extracción se sitúan en torno al 2000 a.C.

50. Estaño. Es uno de los elementos conocidos desde la antigüedad, su explotación comenzó en torno al 3000 a.C. dando inicio a la Edad del Bronce.

74. Wolframio. Es el único elemento que se ha aislado en la Península Ibérica. Lo hicieron los hermanos Elhuyar en 1783.

78. Platino. Antonio de Ulloa en 148 que no se correspondía con una impureza del oro, sino que se trataba de un metal distinto.

79. Oro. Las primeras joyas de oro datan del neolítico y las primeras monedas se acuñaron en el siglo vii a. C

80. Mercurio. Hace más de 30.000 años, el ser humano utilizaba compuestos de mercurio, como el cinabrio o sulfuro de mercurio (II), en las pinturas rupestres.

110. Darmstatio. Es un elemento que se sintetizó en 1994, en el Centro de Investigación de Iones Pesados en  la ciudad alemana de Darmstadt, Alemania.