27-Co Chess Knight

El tauler de 8×8 caselles del joc dels escacs es pot demostrar que pot ser recorregut per un cavall (fent un pas en una direcció, i 3 passos en l’altra). Un possible camí és el que es mostra en aquesta imatge. Hi ha bons estudis sobre en quin tipus de taulers (rectangulars, petits, irregulars…) un cavall d’escacs pot recórrer totes les seves caselles.

Hem parlat força vegades que hi ha diferents formes de la Taula Periòdica. L’estàndard on actínids i lantànids estan separats fa que hi hagi dues zones diferents de la Taula, cadascuna de les quals hauria de ser recorreguda de forma independent. Però un rectangle de 14×2, el de lantànids i actínids, no pot veure totes les seves caselles ocupades per salts de cavall.

El joc d’avui és precisament comprovar quines formes de la taula periòdica (Scerri, estàndard, llarga, Janet, …) poden ser recorregudes per un cavall dels escacs.

També es tracta de saber si un bloc de la taula periòdica pot ser recorregut: el de les dues columnes d’alcalins i alcalins-terris? El de metalls de transició de 10×4? El de la dreta, de 6×6? I l’hidrogen i l’heli, poden ser ocupats?

La hibridació de jocs i temes sempre dóna alguna sorpresa. Potser aquí n’hi trobareu!

Advertisement