36-Kr Time will tell you

Avui adaptem un joc clàssic amb monedes, que apliquem a la Taula Periòdica, i pot servir per ajudar a aprendre i diferenciar dos grups d’elements, per exemple metalls i no metalls. La preparació és ben senzilla: agafar una dotzena de papers blancs o targes, i escriure en un cantó els elements alcalins i alcalins-terris (Li-Fr i Be-Ra):

A continuació, escriure a l’altre cantó de cada paper un dels elements no metalls: B, C, N, O, F, P, S, Cl, Se, Br, I, At (per exemple). Els elements metàl·lics els hem escrit en blau, i els no metàl·lics en vermell, per facilitar el joc.

Amb aquests dotze papers, es contruïrà un rellotge, tot posant un paper a les 12, un altre a la 1, etcètera. Al mig de la rotllana, un llapis pot fer d’agulla horària. Tots els papers han de senyalar els elements metàl·lics (Li-Fr i Be-Ra) – és a dir, la primera foto d’aquest joc.

Ara ja podem començar el joc, que podem repetir quan volguem.

Primer, es giren sis papers qualssevols, de tal forma que sis seran metalls, i sis seran no metalls. En la foto que hi ha a continuació, per exemple, hem girat els paperets corresponents a les 12, les 3,les 6, les 7, les 9 i les 10. Cal remarcar que els sis papers (hores) que es giren són totalment lliures, i cada cop que es repeteixi el joc poden ser diferents.

Segon, es giren els elements corresponents a les “hores del rellotge” de les 2, les 4, les 6, les 8, les 10 i les 12, per acabar de fer aleatori tot el procés.

I tercer i final, es separen sense girar-los els papers de la 1, les 3, les 5, les 7, les 9 i les 11, fent-ne un grup, i recollint els que queden al rellotge, és a dir, es fa un grup amb les hores senars, i un altre amb les hores parells.

De forma sorprenent, la quantitat d’elements de caire metàl·lic del primer grup de papers és igual que la quantitat d’aquests elements al segon grup. I naturalment, la quantitat d’elements no metàl·lics de cada grup és la mateixa. I tot això, havent escollit lliurement quins elements girar al començament del joc. Misteris de la taula periòdica, oi?

Advertisement