37-Rb Symmetries

Una de les característiques que diferencia la Taula Periòdica d’altres compilacions de coneixement és que presenta per al mateix concepte (element químic) al menys tres informacions equivalent: número atòmic, símbol químic i nom. Això permet tota mena de jocs, i avui en proposem un de curiós: jugar amb la simetria de les lletres i dels números. Només cal paper i llapis – i la Taula Periòdica com a referència, és clar.

En escriptura majúscula el màxim de recta possible, la lletra H t¡e dos eixos de simetria, igual que la I o la O. En canvi, la A o la M només en tenen un. Pel que fa als números, si els representem com es sol fer a una calculadora, amb angles rectes, cadascun té diversos elements de simetria. A més cal tenir en compte que alguns tenen simetria davant d’un mirall, d’altres respecte d’una rotació, i llavors cal tenir encara en compte la simetria per parelles: el 6 i el 9, o la P i la D (si es permeten minúscules).

http://bookbuilder.cast.org/view_print.php?book=21907

Es poden plantejar i es pot passar una bona estona, abans de res, trobant simbols químics simètrics: per exemple l’hidrogen (H), el Iode (I), … i si el símbol és de dues lletres i totes dues les fem majúscules, l’Heli (HE) té un eix de simetria horitzontal.

https://nzmaths.co.nz/resource/digit-detail

Naturalment podem fer el mateix amb els números atòmics: el 88 és molt simètric, i el 52 (si es rota, queda el mateix)… l’observació por portar a descobriments curiosos.

Repte: trobar elements que siguin a la vegada simètrics pel seu símbol i pel seu número atòmic. Un de fàcil: l’Hidrogen. N’hi ha més? Quants n’hi ha?

I pel que fa als noms… és una mica més difícil. En català, “HELI” no conté cap element de simetria, excepte que la ela sigui minúscula. Hi ha algun element que tingui un nom simètric? Com a mínim n’hi ha un, però cal explorar la Taula Periòdica… I d’aquests, algun coincideix amb simetria de número atòmic o de símbol atòmic?

I darrera pregunta: i si els símbols químics (o números atòmics) s’escriguéssin en vertical? Hi hauria algun canvi? Hi ha un element que si se n’escriu el nom d’esquerra a dreta, no té simetria i si s’escriu vertical, sí? I al revès?

I encara més: en el cas del nom, la simetria pot dependre de l’idoma… es pot provar en anglès i en una altra llengua… hi ha diferència?

Advertisement