40-Zr Rubik’s Cube

Aquests dies (de fet, diumenge 29 de setembre) el compte de twitter de la taula periòdica (@ltperiodica) ha publicat un tweet amb un segell de Moldàvia on s’hi veu un Cub de Rubik de la Taula Periòdica. De fet, aquest Cub de Rubik (de 3x3x3) es pot comprar per Internet, i és precisament el joc que avui descriurem.

El Cub de Rubik no és pas tan sols una joguina (una de les més venudes de tots els temps), sinó també un trencaclosques amb matemàtiques amagades i que es pot relacionar amb la programació, donat que molts de moviments són un algoritmo. I hi ha robots que el resolen, fins i tot la intel·ligència artificial s’hi ha fixat.

Una de les versions del Cub, de 3x3x3, ha estat utilitzada diversos cops per posar-hi enganxines amb elements de la taula periòdica. Una de les versions, que es pot comprar per Internet, és un pèl més difícil que el Cub normal, perquè la peça central està orientada, així que a la dificultat intrínseca de resoldre el cub (fer que les peces del mateix color siguin a la mateixa cara) s’hi afegeix que cal orientar la peça central, de tal forma que el text estigui alineat ambla resta de peces.

Està comprovat que el Cub de Rubik és molt atractiu per a molts de joves i é suna icona ben coneguda per part de tothom. Per això, la seva combinació amb la Taula Periòdica ajuda a difondre-la.

Si no es vol o no es pot comprar el Cub de Rubik de la Taula Periòdica, es poden fer enganxines amb símbols atòmics i enganxar-les al cim de les cares d’un cub normal. No quedarà pas gaire bé, però podrà servir.

Sobre el Cub de Rubik i la Taula Periòdica

Un Cub de Rubik de 3x3x3 té 9×6=54 quadrats: 6 centrals, 8×3=24 en vèrtexs, i 12×2=24 en arestes. Curiosament, aquests 54 quadrats ens permeten pensar en encabir-hi cinc períodes complets de la Taula Periòdica en la seva forma habitual, fins al Kr. Això permet incloure-hi la gran majoria d’elements rellevants, tret d’alguns pocs metalls. ara bé, aquests períodes tenen llargada 2, 8, 8, 18 i 18, respectivament. Els períodes 4 i 5, amb 18 elements, es poden encabir en 2 cares cadascun del Cub de Rubik. En canvi, els tres primers períodes s’han d’encabir d’una forma més forçada. Poster posant en una cara l’H al mig, i el 2n període al voltant, i l’He al mig d’una altra cara, amb el 3r període al voltant.

En tot cas, aquesta casualitat (o potser no, caldria investigar-ho…) de poder posar cinc períodes complets de la TP a un Cub de Rubix de 3x3x3 segur que permet crear jocs, ho deixem per a cada persona que segueix aquest web!

La revenja de Rubik…

Aquest és el nom comercial del Cub de 4x4x4. En aquest cas, no hi ha peces “centrals”, i hi ha 6×16=96 gomets disponibles. Permet posar-hi fins a l’Urani, amb quatre elements transurànids.