53-I Hexagon màgic: circumcoronè

El grafè és un material format per una sola capa d’àtoms de carboni, en forma hexagonal. Pel seu descobriment, es va atorgar el Premi Nobel de 2010 a dos investigadors de la Universitat de Manchester, Andre Geim i Konstantin Novoselov.

Si s’agafa només un tros de grafè i s’hi afegeixen hidrògens al voltant (un conjunt d’hexàgons contigus), es tenen els hidrocarburs aromàtics policíclics. Un de particular és el circumcoronè o dodecabenzocoronè. Així doncs, mentre que el coronè és un anell de benzé envoltat d’anells de benzens, el circumcoronè és un anell de benzè envoltat de benzens envoltats tots plegats d’un altre anell de benzens. El circumcoronè té la fòrmula empírica C54H18.

Volem acabar l’any 2019 amb un petit joc de màgia que fa servir l’estructura hexagonal del circumcoronè, i que permet predir el futur o demostrar habilitats mentals. Es tracta d’una variant de l’hexagon màgic.

Desenvolupament del joc:

  • Escollir lliurement un element qualsevol
  • Escollir lliurement un altre element que estigui alineat amb el primer, és a dir, que formi part d’una cadena linial d’hexàgons units per les arestes. En molts de casos hi ha tres possibilitats de fer-ho, en d’altres dues.
  • Definida així una cadena hexagonal de 3, 4 o 5 elements, sumar els números atòmics d’aquests elements.
  • Mirar a la taula periòdica quin element químic té per número atòmic la suma dels elements escollits.

Exemple:

Escollim el Carboni (C). Després escollim qualsevol element de les cadenes C-Si, Na-Al, o S-F, que contenen totes tres el Carboni. Per exemple, la cadena de 4 elements Na-Al. Determinem la suma… Mirem quin element té per número atòmic aquesta suma…

Sempre és l’Estronci (Sr)!

Explicació del joc:

Els quadrats màgics, on la suma de qualsevol columna, fila o diagonal és la mateixa, són molt coneguts. En canvi, els hexàgons màgics en són menys. El principi és el mateix.

Creació de nous hexàgons màgics

Per generar altres hexàgons, naturalment es pot rotar l’hexagon d’aquesta entrada, o fer-n’hi una reflexió en un mirall.

Una altra possibilitat és de duplicar o triplicar el número atòmic de cadascun dels 19 elements de l’hexagon. En aquests casos, el número atòmic de l’element resultant de la predicció serà 2×38=76 (Os) o 3×38=114 (Fl).

Ja portem 53 jocs, aquest és el darrer de l’any 2019. De l’Any de la Taula Periòdica

Aquest és el joc que fa 53 amb la Taula Periòdica dels Elements Químics. Avui s’acaba l’any, que ha tingut 52 setmanes i 1 dia. Vam començar aquest recull de jocs fa 52 setmanes, l’1 de gener de 2019, i de fet el títol és de “52 jocs amb la TP”. Ens agradaria continuar recollint jocs amb la Taula Periòdica, però d’ara endavant potser no hi haurà periodicitat setmanal.

Advertisement